Tüp Bebeğin Aşamaları Nelerdir?
1 Hormonların baskılanması
2 Ovulasyon induksiyonu (Yumurtlamanın sağlanması-uyarılması)
3 Yumurtaların toplanması
4 Yumurtaların döllenmesi
5 Embriyoların hastaya verilmesi
5 Gebelik testi yapılması
Hormonların Baskılanması
Bu iş için Suprefact flakon ve/veya doğum kontrol hapı kullanmaktayız. Size gerekli program verilecektir. İlaçların kullanılma yolları ve yan etkileri aşağıda anlatılmıştr.
Ovulasyon induksiyonu (Yumurtlamanın sağlanması-uyarılması)
Bu iş için hastanın durumuna göre Gonal-f, Pergonal, Metrodin, Puregon, Menogon adındaki ilaçların birini, bazen birkaçını birlikte kullanmaktayız. Genellikle bu 8-15 gün süren bir işlem olup, follikül (içinde yumurtanın bulunduğu yumurtalıkta gelişen kese) büyüklüğü 15 mm yi geçince çok sık takip gerektirir. Bu konu ile ilgili program tedaviye alındığınızda size verilecektir.
Tüp Bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar:
1 Suprefact flakon : Bu ilaç cilt altına uygulanır. Aksi söylenmediği takdirde bizim kullandığımız doz günde 0.5 cc dir. Tercihan bütün ilaçlarınızı akşam 6-7 cıvarında ve hep aynı zamanda (±1 saat) yaptırınız.
Başlama zamanı açısından iki türlü kullanımı vardır:
Uzun süreli: Adetinizin 20. günü başlanır. Pregnyl veya Profasi denen ilacınızı yaptırdığınız gün son dozu yapılır ve ilaç kesilir.
Kısa süreli: Adetin 1. günü başlanır. 2-3 gün sonra yumurtlamayı sağlayan ilaç (Pergonal, Humegon vb.) başlanacaktır. Suprefact aynı dozda ve Pregnyl-Profasi yapıldığı güne kadar cild altına yapılır. Bu iş için tuberkülin veya insülin iğneleri denilen iğneler kullanılmalıdır. Hem iğnesi incedir, hem de 0.5 cc ölçülmesi kolay olur.
2 Lucrin daily flakon : Bu ilaç cilt altına uygulanır. Günlük doz 0.1 cc dir. Aynı Suprefact gibi kullanılır. Bu ilaç ve Suprefact GnRH analogları grubundadırlar.
3 Cetrotide flakon : Bu ilaç cilt altına uygulanır. Etki mekanizması yukardakilerden farklıdır. GnRH antagonistidir.
4 Orgalutron enjektör: Bu ilaç cilt altına uygulanır. Etki mekanizması Cetrotide gibidir.
5 Pergonal, Menogon amp.(hMG): Hastanın yaşına, daha evvelki tedavi sonuçlarına ve yapılacak işleme göre her hasta için ayrı ayrı doz tayini yapılır. İlaçların akşamları saat 6 cıvarında yapılması tavsiye olunur. Esas ilaç kısmı toz halindedir. Su içeren ampuller ile sulandırılır ve kalça veya uyluktan adele içerisine enjekte edilir. 6 ampul tozu sulandırmak için 1-2 ampul su yeterlidir.
6 Puregon ve Gonal-f (rec FSH): Bu ilaç cilt altına uygulanır. Yumurtlamanın uyarılması amaçlı kullanılır. Genetik mühendislikle elde edilen bu ilaçlar saf FSH ihtiva ederler. Bütün enjeksiyonlar bir defa kullanılıp atılan enjektörlerle yapılmalıdır.
7 Pregnyl, Ovitrelle (hCG) amp: Bu ilaç ovulasyon induksiyonun son ilacıdır. Follikül dediğimiz yumurtanın içinde olduğu keseciklerin boyutları uygun olduğu zaman yapılır. Bu ilacın yapılmasından 34-40 saat sonra yumurtanın ultrasound ile toplanması (oocyte pickup) işlemi yapılır.
Yumurta toplanması
Yumurta toplanması için planlanan saatten en az 1 saat önce kliniğe gitmeye gayret ediniz.
Genel anestezi alma ihtimalini düşünerek, işlemin yapılacağı saatte en az 6 saattir bir şey yememiş ve içmemiş olmalısınız.
Eşinizle birlikte gelmelisiniz.
Eşinizin 2 gün cinsel perhizde olması uygun olur.
İşlemden sonra ağrınız olursa Parol tb (paracetamol) günde 4-6 tablete kadar kullanılabilirsiniz.
Eşiniz hastane koşullarında sperm vermede zorluk çekiyorsa lütfen önceden klinik çalışanlarını uyarınız.
Embriyo Verilmesi
Yumurtalar vucud dışında eşin spermi ile döllenir. Döllenmenin olup olmadığı 2 gün sonra belli olmaktadır. Lütfen daha evvelden bilgi almaya çalışmayınız. Örneğin: Çarşamba günü saat 10.00 da yumurta alınmış ise Cuma günü sabah yumurtalar incelenir ve döllenme varsa hangi gün hastaya verileceği (embriyo transferi) belirtilir. Bu işlem anestezi (uyuşturma) gerektirmez ve tamamen ağrısızdır. Tüm işlem 10 dak. kadar zaman alır. Embriyo sayısı ve kalitesine göre embriyo transferi yumurtaların toplanmasından sonraki 2.-5. günlerde yapılır. Transferden sonra hastanın 0.5-1 saat kadar yatması istenir ve takip eden 2 gün cinsel ilişki yasaklanır. Hasta transferden sonraki gün normal aktivitesine dönebilir.
Aynı gün başlayarak hastanın bazı ilaçlar alması gerekmektedir. Hastanın özelliğine göre değişik ilaçlar kullanılabilinir (Progesterone in oil ampul, Pregnyl, Profasi ampul veya Progestan tablet, Duphaston tablet, Proluton-depot ampul). Buna gebelik testi yapılana kadar devam edilir. Gebelik testi negatif ise kesilir. Pozitif ise bebek 8-10 haftalık olana kadar devam edilir.
Gebelik testi yumurtaların toplanma gününden 12-14 gün sonra yapılır. Pozitif ise 10-15 gün içerisinde gebeliğin rahim içinde olduğu ultrasound ile teyid edilmelidir.
Gebelik testi ve Ultrasonografi
Gebelik testi genellikle yumurta toplandıktan sonraki 12-14.gün yapılır (Kandaki b-hCG tayini ile). Gebelik testi pozitif olan hastaların gebelikleri vaginal yoldan yapılan ultrasonografide fetusun kalp atımları görülerek teyid edilir. Yumurta toplanan gün referans olarak alındığı takdirde 28-30 gün sonra bebeğin kalp atımlarını ultrasonografide görmek mümkündür.